Paragrafen

Openbaarheidsparagraaf

Openbaarheidsparagraaf

Per 1 mei 2022 is de nieuwe Wet open overheid (Woo) in werking getreden. De Woo vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De beleidsdoelstelling voor 2023 met betrekking tot de Wet Open Overheid (Woo): Gemeente Apeldoorn moet uiterlijk op 1 mei 2027 documenten verdeeld over elf informatiecategorieën actief publiceren. Hiervoor is eind 2022 een project opgestart “Implementatie Woo”.
Qua uitvoering liggen we op schema en hebben de eerste stappen gezet om de komende jaren de uitvoering van deze wet goed te begeleiden. Er is een coördinator Wet open overheid aangesteld en er zijn Woo ambassadeurs aangewezen per afdeling. Het Kernteam Woo is bezig met de uitvoering van het implementatieplan. Er is een nieuwe pagina op de website van gemeente Apeldoorn waar alle openbare informatie van de gemeente centraal kan worden gepubliceerd. Bij alle afdelingen van de organisatie maakten we een start met het inzichtelijk maken van wat nodig is  voor de actieve openbaarmaking. Doel is om in kaart te brengen waar de aan de Woo gerelateerde documenten uit de 11 informatiecategorieën zich bevinden en te kijken in hoeverre deze voldoen aan de gestelde eisen vanuit de wet.

De eerste informatiecategorie die actief gepubliceerd moesten worden waren de ‘raadsstukken’’. Per 1 juli 2023 voldoen we aan de Woo-vereisten voor deze categorie. Volgens de planning van de VNG moeten we vanaf 1 juli 2024 de Woo-verzoeken publiceren en 1 juli 2025 de bestuursstukken. Ter voorbereiding op de implementatie van deze informatiecategorieën zijn de inventarisaties bij de afdelingen gestart. We herijken het proces voor passieve Woo-verzoeken. Vanuit de bestuurlijke en ambtelijke organisatie zijn we gestart, samen met de raadsgriffie, met een opdracht voor aanscherping van het ‘Bestuurlijk besluitvormingsproces’. Het verbeteren van het informatiebeheer, van auteur tot gemeenteraad hoort hierbij. Zo hopen we het verbeteren van de archivering en het beheer van documenten door de raadsgriffie in overeenstemming te brengen met Woo-eisen.

Om bovenstaande doelstelling te behalen zijn er ook in 2024 extra financiële middelen nodig. Gemeente Apeldoorn ontvangt sinds 2021 structureel en incidenteel geld vanuit het Rijk om de implementatie van de Woo te bekostigen. Van dit budget moeten de kosten van nieuwe software, inhuur personeel, structurele bekostiging functie Woo-contactfunctionaris, projectkosten, beheerkosten worden betaald. Het gaat hierbij ook om de kosten die zijn nodig voor de implementatie van anonimiseringssoftware, publicatieplatform, koppelingskosten met de Woo-index, inhuur projectmanagement en externe capaciteit voor de inventarisatie van de Woo-processen. Een deel van het budget wat we in 2023 overhouden, is door middel van een ROP overgeheveld naar 2023 om de noodzakelijke verbeterslag in 2024 te kunnen financieren en te voldoen aan de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Woo.

In 2023 zijn er 102 Woo verzoeken ingediend. Hiervan zijn er 39 toegekend, 32 afgewezen, 15 afgebroken en 6 buiten behandeling en 10 nog in behandeling.

Deze pagina is gebouwd op 06/21/2024 09:28:58 met de export van 06/12/2024 13:13:55