Maatschappelijke ondersteuning

Doelen & prestaties

1. Inwoners wonen zo zelfstandig mogelijk en doen naar vermogen mee

Inwoners doen naar vermogen, zo zelfstandig mogelijk, volwaardig en met een aanvaardbare kwaliteit mee aan de samenleving en worden ondersteund waar nodig.

Wat hebben we bereikt in 2023?

Ontwikkelingen Samen055
In 2023 is de voorbereiding gedaan voor de start van de wijkteams op 1 januari 2024. Met de wijkteams zorgen we ervoor dat we beter kunnen aansluiten bij de leefwereld van de inwoners niet gehinderd door schotten, wetten en organisaties. Er is gewerkt met een kopgroep in Zuid-Oost. In de kopgroep is al lerend ervaring opgedaan en is de werkwijze ontwikkeld voor de wijkteams. De werkprocessen en systemen zijn aangepast zodat de wijkteams integraal kunnen werken. Medewerkers zijn ter voorbereiding getraind en er is een startprogramma gemaakt er is een nieuwe huisstijl ontwikkeld en campagne voorbereid en er zijn nieuwe samenwerkingsovereenkomsten gemaakt met de netwerkpartners Samen055.

Zorgfraude
Voor de aanpak van zorgfraude is een project gestart. Het project is breed neergezet. Dat betekent dat we kijken naar de Wmo én de Jeugdwet. De projectgroep heeft in 2023 de kwetsbaarheden van het  bestrijden van zorgfraude inzichtelijk gemaakt en de gewenste situatie voor een preventieve en repressieve aanpak van zorgfraude opgesteld. Dat resulteert in ten eerste een routekaart met  het proces ‘van signaleren zorgfraude tot interveniëren’, ten tweede een plan van aanpak om de bewustwording over zorgfraude onder inwoners en medewerkers te vergroten en ten derde een praatplaat met daarin acties om zorgfraude aan te pakken. Daarbij is de Zorgregio Midden-IJssel/Oost-Veluwe betrokken. De adviseur zorgfraude is aangesteld en gaat zich in 2024 richten op implementatie en borging van de resultaten van het project.

Vrijwilligers
Er is geïnvesteerd in het vrijwilligersklimaat van Apeldoorn. In samenwerking met Apeldoorn Pakt Aan is er een campagne opgezet met speciale aandacht voor de werving van vrijwilligers in en voor Apeldoorn. De doelstelling van de campagne (Goed doen voelt goed) is om het vrijwilligersklimaat van Apeldoorn extra te ondersteunen na de corona-jaren. Hierbij is specifiek aandacht voor het aanspreken van nieuwe doelgroepen om ook hun tot vrijwilligerswerk aan te moedigen. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de sociale basis van de gemeente. Van schuldhulpmaatjes, tot boodschappenhulp of ontmoetings-maatje, vrijwilligers zijn overal actief. Ook in 2024 lopen deze acties door. Begin februari zullen er door de hele gemeente borden langs de weg staan om mensen aan te moedigen ook eens bij Apeldoorn Pakt Aan te kijken en vrijwilligerswerk te gaan doen.

Efficiënter en effectiever inrichten van het zorglandschap
Ook op het vlak van efficiënter en effectiever inrichten van het zorglandschap zijn stappen gezet. Zo  zijn circa 100 contracten van Wmo aanbieders zonder cliënten beëindigd. Is onderzoek uitgevoerd naar het organisatiemodel Samen055 dat het beste bijdraagt aan de kwaliteit van de dienstverlening voor de inwoners van Apeldoorn.
Is de kwaliteit en de continuïteit van het aanbod geborgd door de nieuwe tarieven 2024 extra te indexeren conform de loonontwikkelingen in de cao’s. Tegelijkertijd is opdrachtgegeven voor een kostprijsonderzoek. En zijn de aanvragen voor meerkosten als gevolg van Corona met coulance afgehandeld.

Arbeidsmarktkrapte
De krapte op de arbeidsmarkt blijft een aandachtspunt.
Ook in 2023 zijn we, zeker binnen de Wmo, geconfronteerd met krapte op de arbeidsmarkt. O.a. onder aanbieders van vervoer en huishoudelijke ondersteuning. De krapte op de arbeidsmarkt noopt ons om met elkaar naar andersoortige oplossingen te kijken, zowel in lokaal als regionaal verband. De wachtlijsten zijn in 2023 opgelopen bij de HH aanbieders, we zien echter eind 2023 een lichte daling. Zorgaanbieders geven aan dat ze weer meer personeel weten aan te trekken.

Respijtzorg
Apeldoorn kent inmiddels 7 respijtopvang-plekken sinds de start van de pilot in 2019. Gebruikscijfers uit 2023 tonen aan dat we voldoende capaciteit aan respijtopvang hebben. Hieraan zien we onder andere dat de groei naar 7 respijtopvang-plekken aansluit bij de behoefte. Met deze inkoop maken we een kwalitatieve slag waarbij het planbaar gebruik maken van respijtopvang vergemakkelijkt wordt. Bij het kiezen van een inkoopvorm wordt rekening gehouden met een mogelijk toekomstige uitbreiding

Kwetsbare groepen
We zijn gestart met een toekomsttuin waar professionals van Veilig Thuis, Jeugdbescherming Gelderland, William Schrikker Stichting, Moviera en de Raad voor de Kinderbescherming samen met professionals van Samen055 een gezinsgerichte aanpak ontwikkelen.
Er zijn 8 (ex) cliënten van Moviera gestart met een traject naar werk of opleiding.
We hebben 7 maatjes met ervaring met huiselijk geweld gekoppeld aan (ex) clienten van Moviera.

Rechtmatig inkopen
Medio 2023 is een project gestart gericht op het rechtmatig inkopen van woningaanpassingen Wmo. De projectopdracht betreft het ontwerpen en implementeren van een werkwijze waardoor nieuwe contracten op een rechtmatige manier worden afgesloten. Aanleiding hiervoor was de gesignaleerde onrechtmatigheid. Er worden verschillende soorten woningaanpassingen verstrekt via een groot aantal leveranciers. In het merendeel van de gevallen bleek hieraan geen rechtmatig contract ten grondslag te liggen. In 2023 is als eerste stap de huidige situatie in kaart gebracht. Een belangrijk onderdeel hiervan was inzichtelijk maken welke categorieën woningaanpassingen worden ingekocht, met welke contractwaarde en of het een werk, levering of dienst betreft. Hieruit bleek dat het noodzakelijk is om een Europese aanbesteding te starten. Er wordt gestreefd om dit 1 oktober 2025 af te ronden, zodat vanaf dan sprake is van rechtmatig inkoop van alle woningaanpassingen Wmo.

Deze pagina is gebouwd op 06/21/2024 09:28:58 met de export van 06/12/2024 13:13:55