Stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling

Doelen & prestaties

3. De veerkrachtige Apeldoornse economie is toekomstbestendig

Wat willen we bereiken?

Wat gaan we daarvoor doen?

Behalen we onze doelen?

Doel

Prestatie

Inhoud

Financiën

Planning

Risico's

3.1 Economische koers

3.1.1 We maken een doorvertaling van de economische koers naar een uitvoeringsprogramma samen met economische partners.

3.1.2 In 2023 investeren we in ons actieve relatiemanagement als backbone van ons economisch beleid.

3.1.3 We bouwen in 2023 aan een krachtige netwerkstructuur waarin ondernemers, onderwijs en overheid samenwerken aan de opgaven van Apeldoorn.

3.2 We geven de groei van de Apeldoornse economie ruimte op bestaande plekken en breiden fors uit

3.2.1 We actualiseren de Strategie Werklocaties (2019) tot een Programma Werklocaties dat kan meebewegen met actuele ontwikkelingen.

3.2.2 We onderzoeken hoe we de groei van Apeldoorn en de groei van werkgelegenheid gelijk op kunnen laten gaan (voor stad incl. de dorpen).

3.2.3 We geven de bestaande economie en de groei van de Apeldoornse economie ruimte op bestaande plekken en breiden uit.

3.2.4 Op de bestaande terreinen bekijken we mogelijkheden voor intensivering (ruimtewinst). En gaan we in 2023 door met het toekomstbestendig maken van onze bestaande werklocaties (o.a. via de RegioDeal).

3.2.5 Naast Ecofactorij II en Kieveen onderzoeken we de aanleg van nieuwe terreinen zoals Ecofactorij III/ De Kar. Hier speelt het NPLG en de uitwerking ervan een rol.

3.2.6 We versterken de economische ontwikkeling in het BSK gebied. We zetten daarbij stevig in op de spoorzone als belangrijke werklocatie (+50.000 m2 kantoren), onder andere door de ontwikkeling van een campus.

3.2.7 In de binnenstad blijven we inzetten op het verminderen van de leegstand. Dat doen we onder andere door aan de slag te gaan met de motie ‘doorbouwen op succesvolle functieverandering’

3.3 Meer talent aantrekken, binden en boeien

3.3.1 In 2023 stimuleren en faciliteren we initiatieven die een brug slaan tussen onderwijs, arbeidsmarkt en ondernemerschap die onder andere de mismatch op de arbeidsmarkt verkleinen, zoals het Ontwikkelfonds Cleantech Regio.

3.3.2 In 2023 organiseren we samen met onze economische partners in de sectoren techniek en zorg gezamenlijke activiteiten om de (zij)instroom en het anders organiseren van werken te bevorderen.

3.3.3 We continueren onze regionale inzet op het thema Human Capital, en geven uitvoering aan de regionale Uitvoeringsagenda 2.0 (Cleantech Regio).

3.3.4 Binnen NewTechPark ontwikkelen voor elke doelgroep (van PO, VO, MBO, HBO/ WO, zijinstromers en vakmensen) activiteiten en programma’s om levenslang te ontwikkelen en innoveren in de Techniek.

3.4 Apeldoornse Kiemkracht verzilveren

3.4.1 In 2023 jagen we samenwerkingen, projecten, activiteiten en innovaties  met bedrijven en onderwijsinstellingen aan die gekoppeld zijn aan de grote opgaven van Apeldoorn.

3.4.2 We koppelen bedrijven, onderwijs, organisaties en activiteiten op de thema’s kiemkracht en binden& boeien aan het Centrum van Veiligheid en Digitalisering en NewTechPark.

3.4.3 In 2023 zetten we in op behoud, uitbreiding en gerichte acquisitie en spelen in op economische kansen en ontwikkelingsmogelijkheden gekoppeld aan de kiemkrachtthema’s.

3.4.4 We investeren in fysieke ontmoetingsplekken (broedplaatsen) om de samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid te versterken en ruimte voor experimenteren en innoveren te verbeteren.

3.5 Impactvolle economie

3.5.1 In 2023 continueren we de bijdrage aan de City Deal Impact Ondernemen en lanceren we (lokaal) de pilot Makelaarsteam met Mandaat.

3.5.2. We jagen de ontwikkeling van een community van impact ondernemers aan door het organiseren van twee events rond dit thema.

3.5.3 We bieden een ontwikkelprogramma aan gericht op impact ondernemen, voor start-ups en ondernemingen die de transitie tot impact onderneming willen maken.

3.5.4 In 2023 zetten wij in op het bevorderen van lokaal aanbesteden door een hogere waarde toe te kennen aan ondernemers die maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Toelichting

3.1.1. Vanwege beperkte capaciteit en een bestuurlijke wissel is er in 2023  geen uitvoeringsprogramma gerealiseerd, dit wordt verplaatst naar 2024. Er is wel een doorvertaling gemaakt van de drie thema's 'human capital, energietransitie en economische profilering' naar uitvoeringsplannen- en activiteiten die we hebben uitgevoerd.
3.2.1. Door een bestuurlijke wissel is de planning opgeschoven.
3.2.3 Op dit moment hebben wij te weinig uitgeefbare bedrijvenkavels in portefeuille om ruimte te bieden aan verplaatsingen, uitbreiding van bestaande bedrijven en de vestiging van nieuwe bedrijven. .
3.2.6 Er zijn op dit moment nog geen concrete plannen voor nieuwe m2 kantoren in de spoorzone.
3.4.1. Ondanks dat we verschillende initiatieven gestimuleerd en gefaciliteerd hebben heeft onze inzet met name een in-kind bijdrage gevraagd en procesgeld om partijen te mobiliseren en samen duurzaam aan de slag met projecten en innovaties in 2023 waardoor de financiële bijdrage achterblijft op de verwachte besteding. We hebben onze doelen gehaald, maar we zien dat dit soort processen langere doorlooptijden hebben om van idee tot uitvoering te komen met de investeringen die hiervoor nodig zijn.

Deze pagina is gebouwd op 06/21/2024 09:28:58 met de export van 06/12/2024 13:13:55